Tangó és a tangós táncestek a koronavírus idején

tango-covid.jpg
 A cikk megírásának pillanatában, a heti rendszerességű budapesti tangós táncestek = milongák, egy része meg van tartva, egy része pedig már elmarad. A milonga szervezők akikkel beszéltem, figyelik a hivatalos információs csatornákat és figyelembe veszik a kiadott protokollszabályokat. A tangó, mivel egy főként közeltartásban táncolt tánc, még fontosabb a felelősségteljes viselkedés és reagálás a megváltozott körülményekre mindannyiunk részéről. 

Helyzet van.

A koronavírus és a koronavírus miatti pánik komoly károkat okoz a világban az élet számos területén.

Jelenleg (március 10. 14:00) Magyarországon 12 darab az igazoltan új koronavírussal fertőzöttek száma és 67 ember van karanténban. Forrás: https://koronavirus.gov.hu/ Közel 10 millió lakossághoz képest ez még egy nagyon kicsi szám de figyelemreméltó, hogy, az országos tisztifőorvos hétfőn látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében.

Olaszországot lezárták és hatvanmillió embert érint az intézkedés. Csak munkába lehet menni, illetve vészhelyzetek miatt lehet kimozdulni. Japánban a Sharp egyik gyárát átalakítja, hogy lapostévék helyett egészségügyi maszkokat készítsen. Romániában március 11-22 között bezárnak az iskolák az egyetemek kivételével.

Mi a helyzet a hazai tangós rendezvényeken?

Mielőtt ezt taglalnánk, meg kell említeni egy cikket a tangomarathons.com weboldalról. Tango during/after #coronavirus crisis  Ebben egy nagyon érdekes dologra hívják fel a figyelmet: eddig valamilyen szinten elfogadott volt megfázva-influenzásan menni milongára. Nos, ennek nagyon gyorsan meg kell szünnie!

Részlet a cikkből angolul:

But: in the past years, I have seen, especially in international events, where dancers are present, engaged and interacting in close embraces –- event though they were ill. Usually with a common cold, or other infectious diseases. And never has there been a discussion about this. The common unspoken reaction was that of empathy and emotional support for the ill dancer who should “at least get some dances”.

Felelősségteljes lépés, hogy mind külföldön, mind pedig itthon egyre több nemzetközi tangós esemény került /kerül lemondásra/halasztásra az elkövetkező időszakban. Ilyen például a Budapestre szervezett Secreto nemzetközi tangós esemény, amely egy évvel lett elhalasztva. A cselekvés nem véletlen, ugyanis a fentebb található cikkben található egy dokumentált eset, amikor egy nemzetközi tangó maratonon Olaszországban megbetegedés volt. Ha nemzetközi eseményen veszünk részt ráadásul sokkal nagyobb a kockázat az utazások miatt is. Számos hír terjed az interneten, olyan cikkeket is olvastam, amely a vírus terjedésének az exponenciális lehetőségét igyekszik megvilágítani. Hétről hétre, napról napra változhat a helyzet, hogy egy adott nemzetközi tangós esemény meg van tartva van nincs.

 Maradjon, vagy ne maradjon el a rendszeres milonga?

A hazai tangós közösségnek nagyon gyors a reagáló ereje. Amennyiben egy milongának megváltozik a helyszíne vagy elmarad vagy később-hamarább kezdődik, a tangósok nagyon gyorsan értesülnek róla. Azt is lehet tudni, hogy minden milonga szervező árgus szemekkel figyeli a hivatalos csatornákat, ha bármikor bármilyen rendelet változás van a koronavírus szempontjából, arra a helyzetre nagyon gyorsan tudnak reagálni

Bő két órája derült ki, hogy a Tango Factory szünetelteti a milongáit, praktikáit az elkövetkezendő három hétben de az órákat megtartja.

Mi az én hozzáálásom?

Részemről alkalmazkodni fogok, az országos tisztifőorvos, illetve  operatív törzs által meghatározott előírásokhoz, amely szabályok keretében lehetőségem van menni milongára.

Tudok is, szeretnék is, és megyek is ezen a héten.

Temészetesen a helyzet változásától függően kell majd protokollokat kialakítani, illetve legvégső esetben bezárni a milongákat. Addig is: kötelező kézmosás, kézfertőtlenítés! Lázasan betegen, influenzásan ne gyere milongára. Ezt már most érdemes betartani, még akkor se, ha semmi köze nincs a koronavírushoz.

Még egyszer: Amennyiben a helyzet változik, akkor további protokollokat érdemes bevezetni, mint például az önkéntes karantén: ha külföldön jártál, két hétig ne gyere a milongákra, tangó órákra, a magad, és a tangós közösség biztonsága érdekében. Szükség esetén érdemes szüneteltetni a milongákat is majd.

Fontos, hogy nem szabad félvállról venni, de túlpánikolni se kell. Mindig próbáljuk beszerezni a lehető legtöbb információt mielőtt döntünk, hogy hogyan cselekszünk.

Addig is, milongára menés előtt érdemes tájékozódni a hivatalos forrásokból.
https://koronavirus.gov.hu

Plusz itt egy jól használható cikk:
https://www.danceplace.com/grapevine/dance-in-the-time-of-corona/

Végezetül egy kis humor, hogy könnyebben feldolgozzuk az eddigi eseményeket:

1. Nyaralás
ted-marcia-corona.jpg2. Milonga a Corona vírus idején. Kattints, hogy megnézd a videót

 

tango-covid.jpg

Borítókép a videóból.