Bugyivillantás nélkül is lehet színpadi tangó világbajnoki címet nyerni

De a kivétel erősíti a szabályt.

tango-campeones.jpg
Az argentin tangóban alapjában véve két irányadó műfajt különböztetünk meg, az argentin tangóesteken azaz a milongákon táncolt tangót és a színpadi tangót, amelyben a nézők érzékeire próbálnak hatni.

Színpadi tangó és esztétika

A színpadi tangóban rendkívül fontos az esztétika. A nő és a férfi is „jelen” van teljes kisugárzásával, egyéniségével, nem mellesleg a gyengébbik nem mindent bevet a nagyobb hatás kedvéért, a dekoltázs mély, a szoknya magasan felsliccelt, a ruha sokat megmutat de legalább sokat sejtet a táncos testéből.
Olyannyira sokat, hogy a Kegyetlen Tangóverseny posztban elkezdtem megszámolni a videókban található bugyivillantások számát. Az első videóban 8-nál hagytam abba a számolást, a másodikban pedig már 5-nél.

Úgy tűnik, hogy ez kötelező elem a minden évben megrendezésre kerülő színpadi tangó világbajnokságokon is. Íme a 2014-es győztesek, Manuela Rossi & Juan Malizia Gatti. A táncosnőnek gyönyörű a ruhája, és ha sikerül eltekintenünk a bugyivillantások számától, láthatjuk, hogy a Nő és a Férfi kapcsolata örök mondanivaló a táncban.

Egy bolond balladája

Talán az egyetlen kivétel, ami valóban erősíti a szabályt, az a 2016-os tangó világbajnokok előadása, amely szerintem az egyik legtartalmasabb produkció a világbajnokságok történetében.

A szám amire táncolnak Astor Piazzolla szerzeménye. „Balada para un loco” magyarul: Ballada egy bolondnak-őrültnek.Sok szempontból különleges és rendhagyó az előadásuk a megszokotthoz képest. Használnak madárkalitkát, léggömböt. A férfi ruháján valamilyen fehér por van, amit közben leráz magáról. A nő ruhája szolid és tökéletesen passzol a koreográfiához.


Fantasztikusak ugye? Ők a 2016-os színpadi tangó világbajnokok: Hugo Mastrolorenzo és Agustina Vignou. Amennyiben megtetszett a fellépésük és szeretnéd érteni a szövegét, ezen a honlapon találhatóak tangó szöveg fordítások angolra, köztük a Ballada para un Loco-ét is.

Színpadi tangó és bugyivillantás

Figyelmesebben megnézve az előző produkciót, itt is volt majdnem bugyivillantás. Szembesülnünk kell tehát azzal a ténnyel, hogy ez a színpadi tangó egyik kötelezően hasznos eleme, legalábbis, akkor, ha a világbajnokságon győzni szeretnél. Amit valljuk be, mi férfiak nem bánunk.

A borítón a 2015-ös tangó világbajnokok szerepelnek.