Tangó Mind Mapping

tango-mind

Van a tangóban valami egyetemes, természetesen és mélyen emberi

Az UNESCO 2009-ben felvette az argentin tangót a kulturális örökségek listájára, elismerve ezzel az emberiség legújabb kori kultúrtörténetében betöltött különleges értékét és szerepét. Egyediségének, személyiség- és kultúraformáló erejének köszönhetően ma már szinte az egész világon hódít. Valóban van a tangóban valami egyetemes, valami természetesen és mélyen emberi, ahogyan a test nyelvén megszólít, egymásra hangol, a kapcsolódás és együttműködés különleges dimenzióiba juttat bennünket.

Gyökerei messzebbre nyúlnak vissza az időben, mint gondolnánk. Tudtátok, hogy az afrikai, európai és az őslakos amerikai kultúrák elemei keverednek benne? Tudtátok, hogy a tango vagy tambo eredetileg azokat zenés-táncos összejöveteleket jelentette, melyeket az amerikai, újkori rabszolgák tartottak saját szórakoztatásukra?

Mit tanuljunk, mit tanítsunk? Hogyan juthatunk el ahhoz a teljesség- vagy egységélményhez, annak a társas flow-állapotnak megtapasztalásához, melyről a tangósok olyan gyakran és lelkesen áradoznak?

Gondolkodtam azon, hogyan lehetne szemléletesen bemutatni, mennyire szerteágazó, mély és gazdag az a tudás- és készséganyag, amit egy tangós kedvenc időtöltése során elsajátít. Végül a gondolattérképezés (mind mapping) módszerével elkezdtem összegyűjteni és megpróbáltam rendszerezni a legfontosabb témákat.

Tangó és mind mapping

Maga a gondolattérkép is, mint a kreatív gondolkodás eszköze, érdemel néhány felvezető gondolatot. Több évszázada ismert, már Leonardo da Vinci és Beethoven is használta alkotó munkájához, mégis kevesek ismerik. A gondolkodás nagyrészt asszociációkra épül. Gondolunk valamire, amitől eszünkbe jut valami más, ami felidéz egy harmadik dolgot, amiből megint más gondolat születik. A gondolkodás e sajátosságához illeszkedik a gondolattérképezés. Egyszerre láttatja az egészet és annak részleteit, és a részek összefüggéseit. Segíti a tanulást és beindítja a kreatív erőket. Schiller valószínűleg nem ismerte, mert úgy hírlik, ő rothadt almát szagolgatott alkotás közben, így próbálva magát ihletett állapotba juttatni.

Tangó – Én, Te, Mi és a többiek

Tehát végy egy alkalmas eszközt, és végy egy tangós gondolatot … így született meg a tangós tudástérkép első verziója, amit természetesen igyekszünk továbbfejleszteni, mélyíteni és bővíteni. Ha böngészése közben neked is beugrik egy-egy új gondolat, amivel kiegészítenéd, kérlek, oszd meg velünk! Köszönöm,

inline

A cikk szerzője: Kocsis Zoltán